طرز صحیح ترسیم خطوط حمایت و مقاومت افقی:
ترسیم صحیح سطوح حمایت و مقاومت روی نمودار قیمت یکی از اساسی ترین مهارتهایی است که تریدرهای پرایس اکشن (price action trader) می بایست فرا گیرند. این مبحث همچنین پیش نیازی برای کلیه ی ابزارهای مورد استفاده در استراتژیهای پرایس اکشن (price action strategies) مانند پین بار(pin bar)، اینساید بار (inside bar) و همچنین بدست آوردن مقدار مناسب سود به ریسک (risk to reward ratio) می باشد.
در این مقاله به تعریف سطوح حمایت و مقاومت و علت بوجود آمدن آنها خواهیم پرداخت. همچنین چگونگی تشخیص صحیح آنها و چند قانون کلیدی در این خصوص را بررسی خواهیم کرد.
بطور خلاصه این مبحث به شما کمک خواهد کرد که در زمان تحلیل، چارت شما به شکل زیر درنیاید:

و در عوض یک چارت بدون وجود خطوط اضافه داشته باشید که در عین سادگی امکان تحلیل موثرتر را فراهم کند. مانند چارت نمونه زیر:

قبل از شروع به این نکه توجه کنید که این مقاله فقط در خصوص ترسیم خطوط حمایت و مقاومت افقی می باشد که البته مهمترین مبحث در ترسیم سطوح کلیدی قیمت می باشد.
تعریف سطوح حمایت و مقاومت:
سطوح حمایت یا مقاومت نقاطی هستند که قیمت بیش از حد رشد کرده و یا بیش از حد کاهش پیدا کرده است و امکان برگشت بازار از آن نقاط وجود دارد. این لِولها بسته به شرایط بازار و نوع ارز به عنوان حمایت و مقاومت عمل می کنند.
حال به تعریف تریدرهای پرایس اکشن می پردازیم:
سحوح حمایت و مقاومت سطوحی هستند که میتوان به دنبال سیگنال خرید یا فروش بر اساس تحلیل پرایس اکشن مانند پین بار بود. این تعریف تمام نیاز تریدرهای پرایس اکشن را برآورده می کند. در حقیقت در پرایس اکشن نیاز نیست که بدانیم چرا این سطح شکل گرفته است، در عوض باید دقت کرد که درجه ی اهمیت این سطح در برابر سطوح دیگر چقدر است. اگر سطح بدست آمده به عنوان یک سطح کلیدی ارزیابی شود آنوقت به دنبال یک سیگنال پرایس اکشن برای امکان سنجی ورود به معامله می گردیم.
در زیر مثال واضحی از یک سطح حمایت و مقاومت مشاهده می کنید:

دلیل تشکیل سطوح حمایت و مقاومت:
برای درک بهتر علت تشکیل لِولهای حمایت و مقاومت، باید با مفهوم نمودار عرضه و تقاضا آشنا شویم.
به نمودار عرضه زیر دقت کنید که چطور با افزایش قیمت، مقدار عرضه شده برای فروش نیز افزایش پیدا می کند.

برای بیان نمودار بالا با مفاهیم ترید می توان گفت که هر چه قیمت بالاتر می رود، تریدرهای بیشتری تمایل به فروش پوزیشنهای خود می کنند.
نمودار تقاضا دقیقا برعکس و نقطه مقابل نمودار عرضه می باشد. هر چه قیمت بالا می رود، مقدار تقاضا برای خرید کم می شود زیرا تریدرها با افزایش قیمت، تمایل کمتری به خرید دارند.

بنابراین میتوان سطوح قیمت حمایت یا مقاومت را به عنوان نقطه ای بیان کرد که تریدرها بسته به شرایط بازار، تمایل بیشتری به خرید یا فروش دارند. این محدوده ها ناحیه ای پر تنش بین خریداران و فروشنده ها ایجاد می کنند که باعث تغییر جهت در نمودار قیمت می شود.
این تعاریف در نمودار GBPNZD در زیر قابل مشاهده است:

حال که با مفاهیم اولیه آشنا شدیم، بیایید نحوه تشخیص این سطوح را بررسی کنیم.
چگونگی ترسیم خطوط حمایت و مقاومت:
اولین چیزی که در مورد خطوط حمایت و مقاومت باید بدانیم این است که این خطوط همیشه در یک قیمت مشخص نیستند. در حقیقت بسیاری از مواقع بهتر است محدوده ای برای حمایت و مقاومت روی نمودار قیمت مشخص کنیم.
همچنین یک باور غلط بین بعضی از معامله گران این است که خطوط کلیدی حمایت یا مقاومت باید دقیقا بالاترین یا پایین ترین نقطه های کندلها را به هم وصل کند. ولی در واقع خطوط حمایت و مقاومت مهم محدوده هایی هستند که حتی ممکن است قیمت از آنها عبور کرده و برگشته باشد. به همین دلیل استراتژیهای پرایس اکشن (price action strategies) مانند پین بار می تواند اهمیت این محدوده ها را تایید کند.

با توجه به نمودار قیمت بالا ملاحظه می کنید که خط مقاومت و حمایت افقی ترسیم شده لزوما از بالاترین و پایین ترین قیمت در کندلها عبور نکرده و در قسمتی از نمودار، قیمت به خط مقاومت اعتنا نکرده و از آن عبور کرده است و در برخورد بعدی به حمایت تبدیل شده، ولی اصلا جای نگرانی نیست.
نکته مهم این است که بدانیم ترسیم خطوط مقاومت و حمایت افقی هر چقدر هم که دقیق باشد بدون نقص نیست. اما این سیگنالهای پرایس اکشن هستند که برای تشخیص قدرت و اهمیت خطوط ترسیم شده قبل از ورود به معامله به ما کمک می کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می کنیم که مقاله سیگنال فارکس به روش پرایس اکشن را در بخش آموزش سایت مطالعه نمایید.
نکته آخر در ترسیم خطوط افقی حمایت و مقاومت این است که این خطوط باید در لِولهایی باشند که قیمت بیشترین برخورد را با دو طرف آنها داشته باشد. بنابراین در بسیاری موارد باید سطح ترسیم شده را آنقدر بالا و پایین کنیم تا به بهترین سطح قیمت که بیشترین تماس با کندلها به عنوان حمایت یا مقاومت را دارد برسیم.
لازم به یادآوریست که این سطوح بیانگر قیمتهایی هستند که معامله گران بیشتری تمایل به خرید یا فروش دارند و این مساله باعث تغییر جهت بازار می شود. پس بنابراین با بالا و پایین کردن سطح حمایت یا مقاومت افقی ترسیم شده روی نمودار، شانس بالاتری برای شکار روند خواهیم داشت.
قوانین معامله با سطوح حمایت و مقاومت افقی:
در زیر تعدادی اصول کلی و در عین حال ساده برای معامله با این سطوح را بررسی می کنیم.
۱-از نقاط چرخش قیمت (swing highs and swing lows) به بهترین نحو استفاده کنید:
با استفاده از نقاط چرخش قیمت به عنوان راهنمایی برای شروع ترسیم خطوط افقی مقاومت و حمایت، درصد موفقیت شما در بدست آوردن سطوح کلیدی بالا می رود. و با بدست آوردن این سطوح قیمت، می توانید به دنبال سیگنالهای خرید یا فروش بر اساس پرایس اکشن باشید.
۲-نگران این نباشید که خطوط افقی حمایت و مقاومت ترسیم شده دقیقا از بالاترین و پایین ترین قیمت در کندلها عبور نکرده است:
باید در نظر داشته باشید که در اکثر مواقع این خطوط دقیقا از بالاترین و پایین ترین نقاط کندلها عبور نمی کنند. پس بجای نگرانی در این خصوص، باید اطمینان حاصل کنید که سطوح ترسیم شده در قیمتی واقع شده باشد که نمودار بیشترین تماس را از بالا و پایین به عنوان حمایت و مقاومت داشته است.
۳-به سطوح کلیدی اصلی در بازار تمرکز کنید:
اگر می بینید که برای پیدا کردن یک سطح حمایت و مقاومت افقی باید زمان طولانی صرف کنید، به احتمال زیاد آن سطح ارزش ترسیم روی نمودار را نخواهد داشت. زیرا سطوح کلیدی و اصلی باید کاملا واضح و آشکار باشند.
۴-جستجو در بازه زمانی ۶ ماهه برای پیدا کردن سطوح حمایت و مقاومت افقی روی نمودار قیمت کافیست:
اصلا نیاز نیست که چند سال در نمودار قیمت به عقب برگردید تا سطوح حمایت و مقاومت را پیدا کنید. بیشتر سطوح مهم قیمت که با آنها روبرو می شوید در ظرف ۶ ماهه قبل تشکیل شده اند. البته شما می توانید برای بررسی ترسیم خطوط حمایت و مقاومت به دلخواه چندین سال روی نمودار قیمت به عقب برگردید، اما لزوما نیاز نیست که بیش از ۶ ماه گذشته را به دنبال سطوح مناسب برای ورود به معامله جستجو کنید.
سخن آخر:
امیدواریم که این مقاله برای شما در ترسیم خطوط افقی حمایت و مقامت مفید بوده باشد. یادآور میشویم که مسائل را پیچیده نکنید. ترسیم خطوط حمایت و مقاومت افقی از ساده ترین کارهای یک معامله گر و مخصوصا یک تریدر پرایس اکشن است. در حقیقت اگر انرژی زیادی در ترسیم این سطوح صرف کردید، قطعا سطوحی بیش از حد نیاز روی نمودار خود کشیده اید و تحلیل را برای خود پیچیده تر کرده اید. پس سعی کنید که نمودار خود را بیش از حد شلوغ نکنید و در عین حال با اعتماد به نفس فقط خطوط مورد نیاز را ترسیم کنید.
تیم فارکس فارم در کنار شماست. با ما در تماس باشید.